promi-banner onacall01

67. Licht aan het einde van de tunnel

Download PDF

Beste Gerard

Het is goed te horen dat in Oost-Europa de vraag naar arbeidskrachten sterk aantrekt. Dit is een bevestiging dat het herstel uit de crisis doorzet. De signalen van de Wereldbank en het IMF en diverse economieën waren al positiever geworden. Betekent dit dat we rustig achterover kunnen leunen?

Nee dat zeker niet, de groei in landen als Frankrijk, maar ook Nederland is fragiel. In Frankrijk zijn de problemen het grootst. Structureel is er nog bijzonder weinig gedaan. Arbeidskosten zijn er veel hoger dan in bijvoorbeeld Duitsland en ook de vakbonden zijn enorm krachtig. Arbeiders ontslaan is bijna onmogelijk, de mensen gaan de straat op omdat de pensioengerechtigde leeftijd van 63 naar 64 jaar gaat, terwijl 67 jaar in omringende landen meer dan normaal is. Ook brandhaarden in de Oekraïne en Syrië blijven stoorzenders in de wereldeconomie.

Op micro, ondernemersniveau blijft het verstandig de organisatie ‘lean & mean’ te houden. Flexibiliteit blijft het belangrijkst, de organisatie moet zijn ingericht om snel te schakelen. Een van mijn andere vrienden heeft een bedrijf actief in de infrastructuur, legt wegen aan. Hij heeft de laatste jaren zijn winsten zien verminderen, maar is overeind gebleven, terwijl vele bedrijven in deze sector zijn omgevallen. De kern van zijn bedrijf bestaat uit ervaren bouwvakkers. Bij het aantrekken van de markt en daarmee klussen, schakelt hij ZZP’ers in die tegen scherpe prijzen de klus moeten klaren. Bij minder werken valt hij terug op zijn kernmedewerkers en schakelt hij minder ZZP’ers in. Ook moet gezegd worden dat hij veel blijft doen om klussen binnen te halen. Legt soms geld bij bij diverse werken, maar blijft bovenal kwaliteit leveren

Jouw oplossing om je capaciteitsprobleem op te lossen door degenen die het klantencontact hebben veel verantwoordelijkheid te geven is ook een middel om flexibiliteit te kunnen vergroten. Immers deze accountmanagers voelen precies aan hoe de markt beweegt en kunnen hierop anticiperen. Communicatie van en naar de klant en vervolgens vertalen in actie, bijstellen waar noodzakelijk is essentieel. Door de klant centraal te stellen en te zorgen dat je personeel kunt leveren op een zo flexibel mogelijke bases kan je de overvraag opvangen. Daarnaast moet je wel vanuit de directie extra communiceren met de opdrachtgevers om niet afhankelijk te worden van verkopers die anders te makkelijk hun eigen business met jouw klanten beginnen. Niet alleen klanten zijn creatief maar ook de eigen werknemers. Aan jou de taak om de toppers binnen je bedrijf loyaal en gemotiveerd te houden. Dit lijkt nu makkelijker omdat we de crisis nog goed op het netvlies hebben, maar voordat je het weet is dit vergeten.

Groet,

Jan Stam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.