promi-banner onacall01

69. De innovatie motor: mkb of overheid

Download PDF

Beste Gerard

Je hebt je zaken goed voor elkaar. De beste medewerkers en de beste klanten selecteren en behouden is niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast is ook het bewaken van je belangrijkste informatiebronnen goed geregeld. En dit is niet eenvoudig, want zelfs de NSA en de Nederlandse veiligheidsdienst laten op dit gebied wel eens steken vallen. Petje af, dit verdient meer dan respect.

Een van mijn eerste artikelen die ik voor Reply with History heb geschreven ging over Jugaad, de vanuit India geïnspireerde beweging waarbij de belangrijkste motor voor innovatie vanuit schaarste en armoede wordt ontwikkeld. De creatieve geest wordt blijvend gevoed om te overleven.

Onlangs las ik in het financieel dagblad een artikel geschreven door een Amerikaanse econome (Marianna Mazzucato) die een uitgesproken mening had over de motor van de innovatie, namelijk de overheid. Ik had in eerste instantie de neiging dit artikel niet te lezen, omdat ik dit bij voorbaat onzin vond. Ik heb ook een natuurlijke afkeer van alles wat met overheid te maken heeft en zie het vaak als een grote vertrager van allerlei ontwikkelingen. Toch als je er verder over nadenkt, is de overheid wel degelijk een belangrijke factor voor het stimuleren van vernieuwingen.

Hierbij kun je denken aan de investeringen in de gezondheidszorg om steeds weer nieuwe medicijnen te kunnen produceren om ziektes steeds beter te kunnen bestrijden (investeringen VS overheid: €32 miljard in 2013 in farmaceutisch onderzoek en biotechnologie).

Maar ook vorig jaar heeft de Nederlandse regering een belangrijke maatregel genomen om een energiezuiniger auto te stimuleren. Ook al kun je bij bepaalde subsidies je vraagtekens zetten (bijvoorbeeld de Mitsubishi Outlander), maar vanmorgen las ik dat het Nederlandse wagenpark in 2013 de grootste bijdrage heeft geleverd tot vernieuwing en minder uitstoot van heel Europa.

Ook in een land als China is de overheid de grote aanjager van innovaties, die ertoe bijdraagt dat de VS wordt ingehaald als de grootste economie in de wereld.

De kritiek van Mazzucato op Nederland was dat Nederland teveel bureaucraten kent en te weinig stimuleert en investeert in Research & Development om sneller uit de crisis te komen. Haar visie was om je niet op sectoren te richten, maar meer op uitdagingen, zoals de mens naar de maan brengen en dit stimuleren om te bereiken. Dit laatste kan mijns inziens alleen als er financiën in overvloed zijn. In landen waar geld een schaars goed is zal dit niet werken en zal de innovatie toch echt vanuit het mkb komen.

Dus is de overheid of de mkb de motor van innovatie? De waarheid ligt toch weer ergens in het midden.

Nu is mijn vraag aan jou Gerard: hoe bevorder jij innovaties in jouw bedrijf en heb je ook een mechanisme wat is ingebed in de organisatie om innovaties blijvend te stimuleren?

Groet,

Jan Stam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.