promi-banner onacall01

71. Innovatie in de genen

Download PDF

Beste Gerard

Tot nu toe heeft de wijze hoe je je innovatieproces hebt georganiseerd goed gewerkt. Door de innovatie centraal te regelen heb je het overzicht en kun je de aansturing goed coördineren. Een probleem kan ontstaan als je onderneming verder groeit. Hoe ga je het proces dan verder ontwikkelen? Mijn zoon studeert binnenkort af aan de UvA (Informatiekunde). Deze studie richt zich op het terrein tussen bedrijfsmatige en operationele processen en de voor die bedrijven specifieke software en IT. Als scriptie is hij nu bezig om bij een IT bedrijf actief in m.n. de logistieke en de foodsector de bedrijfsspecifieke informatie beter vast te leggen en zo te structureren zodat alle processen beter beheersbaar zijn. Ook kan hierdoor centraal de specifieke data beheersbaar blijven. Bij dit bedrijf is het verloop van specialisten relatief groot en lijken de consultants min of meer onafhankelijk van elkaar te opereren. Uiteraard zal de bedrijfsleiding dit management probleem moeten oplossen om vervolgens in een meer bedrijfsmatige en gestructureerde omgeving te professionaliseren. Ook dient het innovatievraagstuk hier te worden geïmplementeerd.

Centraal staat de vraag hoe de belangrijke informatie van een project beschikbaar te maken voor diegenen die met een ander project bezig is en tegen dezelfde problemen loopt. Ook kunnen vragen van klanten van verschillende projecten bij andere projecten ook van belang zijn. Het probleem is nu dat dit soort informatie niet makkelijk te modelleren valt. Dit geldt ook voor innovatievraagstukken: niet alleen bij de leiding maar bij alle projectmanagers en bij jouw organisatie de accountmanagers die betrokken zijn bij de grotere klanten c.q. projecten moeten tools aangereikt krijgen om het project verder te ontwikkelen. Met andere woorden: in de genen van een gezond modern bedrijf moet innovatie aanwezig zijn. Ook hiervoor geldt hoe dit te structuren en modelleren om dit in de hele organisatie bruikbaar te maken. Ik ben benieuwd naar de uitkomst. Ik houd je op de hoogte.

Vandaag is bekend geworden dat de eerste Nederlandse astronaut die in de ruimte is geweest is overleden. Hij was met de Challenger I in 1985 in de ruimte gelanceerd. Dezelfde Challenger ontplofte bij de volgende lancering, waarbij enkele astronauten omkwamen. Deze astronaut, de eerste hoogleraar op het gebied van innovatie en duurzaamheid in Nederland en misschien wel in de wereld, was een groot voorvechter van innovatie en duurzaamheid in de samenleving. Zo leidde hij het universiteitsteam dat een auto ontwikkelde die op zonne-energie rijdt diverse keren naar de wereldtitel. Het was een bijzonder mens dat dacht in oplossingen en niet in problemen. Ook ten aanzien van zijn ziekte, niercelkanker, probeerde hij alternatieve methoden uit en weigerde zich neer te leggen bij de traditionele gezondheidszorg en zijn naderende afscheid. Echter deze strijd kon hij niet winnen. Wij moeten zijn denkbeelden voortzetten: een positieve levensstijl en het inwortelen van innovatie en duurzaamheid in de onderneming van morgen.

Groet,

Jan Stam

One Response to 71. Innovatie in de genen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.