promi-banner onacall01

72. Innovatie is leuk maar niet te veel

Download PDF

Beste Jan,

Ja onze nationale held en astronaut Wubbo Ockels was een bijzonder mens. Heeft heel veel innovatieve projecten opgestart waarvan de meesten trouwens een flop waren (las ik). Maar dat had (schijnbaar) geen invloed op hem. Hij ging onverminderd en met een aanstekelijk enthousiasme door.Daar ligt denk ik de essentie van succesvolle innovatie. Innovatie is super moeilijk omdat je iets bestaands verandert en daardoor je meeste collega’s, klanten, concurrenten en andere belanghebbenden opeens tegen je ziet. De meeste mensen in je omgeving zullen je innovatie niet zien zitten. Elk nieuw idee wordt steevast door een meerderheid de grond ingeboord (mijn ervaring). En ik denk zomaar dat bij veel mensen het eigen briljante idee nooit het daglicht zal zien door een grote dosis van zelfkritiek en angst om te mislukken of teleurgesteld te worden door de kritiek van anderen.

Voor succesvolle innovatie heb je mensen nodig die creatief zijn. Onderzoekende en tegendraadse geesten met een hoop lef die zich vervolgens niets aantrekken van de kritiek om hen heen en enorm gedreven zijn dat ze doorgaan ondanks de vele tegenslagen die zij op hun weg ondervinden. Daarnaast moeten het mensen zijn die overtuigingskracht hebben. In hun daden en woorden.

Om dat allemaal op te brengen is niet makkelijk. En het lijkt mij bijna onmogelijk om dit in een of andere applicatie te implementeren in een bedrijf. Het lijkt mij ook iets typisch ‘modern-managementisme’. Een applicatie maken en de boel is opgelost. Hoera, wij hebben innovatie geïntegreerd in ons bedrijf via onze management software!

Volgens mij moet je als bedrijf je mensen niet te veel lastig vallen met innovatie. Als iedereen in het bedrijf er lustig op los innoveert dan ben je snel ondergedompeld in totale chaos. Ik heb gekozen (na veel vallen en opstaan) om niemand (of slechts een enkeling) binnen ons bedrijf lastig te vallen met innovaties totdat deze zijn getest en levensvatbaar zijn. Maar ik ben wel gek op innovatie. Nieuwe oplossingen, verbeteringen, dingen sneller, goedkoper, beter doen is enorm bevredigend en alle moeite dubbel en dwars waard. Ik zou ook graag veel meer innovatie bij mijn collega’s zien en een ieder die ik spreek spoor ik ook aan tot het maken van verbeteringen. Nu lijkt het of ik mijzelf tegenspreek maar ik bedoel hier mee te zeggen dat innovatie begint met kleine stapjes vooruit en hier kan iedereen in de organisatie aan bijdragen.

Dus misschien toch wel een idee voor een applicatie: elke dag een ‘reminder’ sturen naar iedereen of ze al een verbetering hebben verzonnen en geïmplementeerd met een ‘tweet’ er over heen dat ze niet moeten opgeven, met een ‘like’ op Facebook dat ze goed bezig zijn en een ‘Endorsement’ en “say congrats’ via LinkedIn.

Ik ben trouwens heel erg benieuwd naar jouw persoonlijke ervaringen binnen jouw bedrijf want ik weet zeker dat jullie enorm innovatief moeten zijn om jullie positie in de markt zo goed te kunnen handhaven en te vergroten. Om de resultaten te behalen die jullie voor je klanten realiseren lijkt mij een buitengewone proportie innovatie onontbeerlijk.

Groet,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.