promi-banner onacall01

74. Oplossen met regels is niet de oplossing

Download PDF

Beste Jan

Overal om mij heen zie ik, en ik heb zelf ook heel erg sterk de neiging, om iets wat fout gaat op te lossen met (nog meer) regels, richtlijnen, bindende adviezen, verordeningen en nog meer van dat soort gedoe om herhaling te voorkomen. Grote bedrijven zijn hier meester in, maar de politiek en de overheid zijn in deze denk ik onovertroffen.Er is inmiddels zoveel regelgeving dat men bij de belastingdienst aan de noodrem heeft getrokken en werk gaat maken om de wetgeving te vereenvoudigen omdat de huidige wetgeving gewoonweg niet meer te handhaven valt. Daarnaast heeft Nederland een van de meest bewerkelijke arbeids- en loonwetgeving in Europa en dit kost het bedrijfsleven en de uitzendbureaus honderden miljoenen euro’s extra om aan alle eisen te kunnen voldoen. Dit gaat allemaal direct ten koste van productiviteit en winstgevendheid.

Als er iets fout gaat, denken wij als verstandige managers, dan onderzoeken wij het een en ander en stellen nieuwe richtlijnen op, met een paar geboden en enkele verboden. En zo gaat dat wekelijks of maandelijks en al snel komen de uitvoerende mensen (zij die het werk moeten doen) om in een wir war van regels en als zij zich hier aan zouden houden, er van het werk niets meer terecht zou komen.

Als bedrijf moet je je natuurlijk houden aan alle wettelijke regels en daar heb je dus procedures en zo voor nodig. Daar kan je niet omheen en als je dit toch doet dan krijg je vroeg of laat serieus met de fiscus te maken (en andere controlerende instanties). Ik wil het hier hebben over al de ‘regels-die-verzonnen-zijn-door-managers-die-zelf-het werk-of-de-praktijk-niet-kennen’ (bij de overheid noem je deze mensen politici).

Meer regels is volgens mij nooit de oplossing omdat veel regels worden geïmplementeerd om iets wat zelden fout gaat te reguleren en die regels nu voor alles en altijd gelden. Dat werkt verlammend en kost veel geld. Daar zijn ze nu dus zelfs bij de belastingdienst achter gekomen.

Wat wel de oplossing is volgens mij is kennisoverdracht en trainen met de mensen die het werk doen en zeker niet met een of ander management team dat wellicht theoretisch zeer goed onderlegd is maar geen idee heeft hoe de praktijk er uit ziet (bij de overheid politici). Daarnaast meten en controleren en weer bespreken en net zolang blijven pielen totdat iets goed draait.

Ik heb denk ik een aangeboren hekel aan regels en probeer ook zo weinig mogelijk regels in ons bedrijf te hebben. Iedereen is erg vrij in zijn en haar doen en handelen. Echter te weinig regels is zeker niet goed. Een duidelijke structuur is voor een ieder belangrijk om goed te kunnen functioneren. Het is trouwens bijna onmogelijk om te weinig regels te hebben als je managers in je bedrijf hebt werken. Hou het in ieder geval zo simpel mogelijk lijkt mij het advies. ‘Less is more’ gaat in deze zeker op.

 

Groet,

Gerard

2 Responses to 74. Oplossen met regels is niet de oplossing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.