promi-banner onacall01

79. Change

Download PDF

Beste Gerard,

De discussie over de visie van ondernemen wil ik in dit artikel illustreren aan de hand van het voorbeeld van een waarschijnlijk zeer succesvolle investering waar wij bij betrokken zijn.Een visionair genaamd R. is bij ons gekomen omdat hij met een levenswerk bezig is en daarbij advies wilde hebben om dit succesvol te voltooien. R. heeft jarenlang als consultant/projectleider gewerkt bij grote projecten, als de reorganisatie van ING en de herpositionering van Nike in Europa. Zijn laatste klus betrof het huisvesten van een grote groep Polen en Roemenen voor een grote supermarktketen.

R. heeft vele projecten gedaan voor een groot uitzendbureau en heeft veel te maken gehad met jongeren met MBO opleiding tussen de 18 en 30 jaar. Na vele gesprekken ontdekte hij een bepaalde trend. Jongvolwassenen kiezen er steeds vaker voor om op zichzelf te wonen en gedurende meerdere jaren alleen te blijven. Dit betekende dat er een groeiende vraag is naar betaalbare en passende woningen.

Ondanks het feit dat dit al jaren geleden is geconstateerd zijn er geen veranderingen in de huizenmarkt die aansluiten op de groeiende vraag naar betaalbare en passende woningen. Dit heeft ertoe geleid dat jongvolwassenen steeds langer bij de ouders blijven wonen of kiezen voor mindere kwaliteit van wonen.

R. is daarom 3-4 jaar geleden gestopt als consultant, heeft zijn huis verkocht en is met zijn vrouw overeengekomen dat hij zijn uitgedachte concept kan uitvoeren. Dit betekende wel dat hij moest interen op zijn vermogen en moest afwachten of Change= zou slagen.

R. had ook geconstateerd dat de traditionele manieren van werken, wonen en leren onvoldoende antwoord gaven aan behoeften van de doelgroep. Werken wordt geregeld via de werkgevers, leren via de scholen en wonen via de woningcorporaties. R’s concept gaat uit van een integrale benadering waarbij wonen, werken en leren in zijn totaliteit wordt aangepakt. Via een groot uitzendbureau worden de meest gemotiveerde jongeren geselecteerd voor werk en komen daarbij in aanmerking voor een betaalbare woning. Het leren staat niet voor scholing maar voor het leren leven: hoe komt een jongere verder in de maatschappij, hoe gaat hij of zij om met belasting aangiftes, gemeentelijke aanslagen etc.

Betaalbaarheid in combinatie met kwaliteit is mogelijk indien een groot aantal woningen in 1 project worden gerealiseerd. Change= zal op die manier 500 jongvolwassenen huisvesten in het eerste project. Hierbij zal het totaalbeheer zodanig worden opgezet in een bijzonder gebouw met een community vol sociale dynamiek.

Uiteraard is de locale overheid betrokken bij het project en is behulpzaam in het hele vergunningentraject. Voor het eind van het jaar zal de eerste paal worden geslagen en zal de missie van Change= grotendeels gerealiseerd kunnen worden.

Groet,

Jan Stam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.