promi-banner onacall01

80. Veiligheid en vrijheid

Download PDF

Beste Jan,

Ik heb weinig fiducie in een Europese Unie en een overheid die in hun ijver om zo goed mogelijk voor Europa respectievelijk hun land te willen zorgen bijna alles proberen te regelen met ontelbare wetten en regels.Echter, het is belangrijk om stil te staan bij de verdiensten van de Europese Unie en een stabiele overheid. Met name het waarborgen van veiligheid, gezondheid en educatie zijn essentiële taken van een overheid en de EU. En daar slaagt de EU uitstekend in en met name het grootste goed wat er is: vrede en vrijheid. Zonder een Europese Unie zou de kans groot zijn geweest dat wij meerdere malen in oorlog zouden zijn gekomen. Daarnaast is een belangrijke taak om de basisvoorwaarden te scheppen voor een gezonde economische ontwikkeling. Het afschaffen van grenzen, het invoeren van de euro zijn allemaal zaken die de economieën ten goede komen.

Zo is het niet anders voor een bedrijf. Als bedrijf heb je de verantwoordelijkheid om een veilige en gezonde werksituatie te bieden aan je collega’s en de voorwaarden te scheppen zodat een ieder effectief en met plezier kan werken. Je merkt ook dat als een bedrijf gebukt gaat onder te veel regelgeving het bedrijf steeds moeilijker functioneert en steeds slechter in staat is om concurrerend te zijn.

Met betrekking tot het waarborgen van een veilige en gezonde werksituatie valt mij altijd iets op in met name Nederland, zowel in de politiek als het bedrijfsleven. Als een politicus iets fout doet, of er iets fout gaat op het departement van een minister dan storten zijn of haar mede politici zich als een groep hongerige wolven op de prooi en willen deze het liefst niets ontziend in stukken scheuren. Bij een fout moeten er koppen vallen.

In veel bedrijven, bij veel Nederlanders zie ik hetzelfde fenomeen. Fouten worden niet geaccepteerd en degeen die de fouten maakt moet neergesabeld worden. De managers die ik bij de grotere bedrijven zie zijn vaak ‘jezelf-indekken-en-de-ander-afbranden’ type managers. Het actief signaleren wat een ander fout doet en hier niets ontziend op inspringen met, lijkt wel, als enig doel om de persoon in kwestie te straffen en er zelf ‘beter’ van te worden.

Ik kom dit fenomeen in Oost Europa haast niet tegen. Men is veel geduldiger en aardiger tegen elkaar. Het lijkt ook wel dat men de fouten van een ander makkelijker accepteert en er samen het beste van probeert te maken. En als ik kijk naar een aantal zeer succesvolle klanten van ons in Nederland is juist daar de bedrijfscultuur een van openheid, begrip en onderlinge steun. Een veilige werkplek dus voor een ieder. Want ook in een bedrijf is veiligheid van het allergrootste belang. Niet alleen fysieke veiligheid maar ook mentale veiligheid. De mogelijkheid om fouten te kunnen maken zonder dat je hiervoor de grond wordt ingeboord, de acceptatie van vrijheid van meningsuiting binnen het bedrijf waar je werkt, zorgt ook in een bedrijf voor een zeer gezonde ‘samenleving’.

Zowel landen als bedrijven die dit voor elkaar hebben doen het goed.

Groet,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.