promi-banner onacall01

82. De illusie van superioriteit

Download PDF

Beste Jan

Er zijn vele verschillen tussen Oost Europeanen en Nederlanders. Het grootste verschil wat mij veelvuldig opvalt, is dat de Nederlander denkt dat hij of zij superieur is aan de Oost Europeaan en de Oost Europeaan dat niet denkt. Veel Oost Europeanen kijken onbevangen tegen Nederlanders aan en vaak ook met een positieve insteek. Nederland heeft een positief imago in Oost Europa: kaas, windmolens, het vlakke landschap, voetbal, bloemen en het koningshuis. Allemaal zaken die de Oost Europeaan positief stemmen over Nederland.Veel Nederlanders die in Oost Europa terecht komen voelen zich superieur en proberen op basis van deze instelling te vertellen hoe en wat er gedaan moet worden. Je begrijpt natuurlijk al meteen dat dit niet werkt. Dat werkt nergens. Maar ik kom het overal tegen (ook in Oost Europa en onder Oost Europeanen, laat daar geen misverstand over zijn).

Ik denk dat je als ondernemer, maar evengoed zo als werknemer, wil je succesvol zijn, je jezelf moet ontdoen van de waan van ‘het superieur zijn’. En dat is niet makkelijk. Want wij denken namelijk dat wij uiteindelijk en per definitie gelijk hebben en dat de ander maar gekke dingen denkt en doet. Alles wat afwijkt vinden wij al snel vreemd en minderwaardig. Alles wat niet gaat zoals wij denken dat het moet en gewend zijn van hoe het moet vinden wij ook al snel minderwaardig.

Als je jezelf hier niet van los kunt maken wordt je geregeerd door vooroordelen en aannames en vertroebelen daardoor je zicht op de realiteit en je beoordelingsvermogen en neemt de kwaliteit van al wat je beslist en onderneemt af.

Daarnaast heeft het hebben van een superioriteitsgevoel een ander nadelig gevolg. Het houdt namelijk in dat je je inferieur voelt ten opzichte van weer anderen. En dat belemmert evenzeer de kwaliteit van al wat je beslist en onderneemt.

Beiden zijn volgens mij illusies. Er is geen mens op deze wereld die inferieur of superieur zou zijn ten opzichte van een ander. De een is rijker of armer, beter in iets of juist minder goed, is gezond of heeft juist een ernstige ziekte, maar, dat is geen inferioriteit of superioriteit. Als je als ondernemer of als mens onbevangen en zonder oordeel kunt zijn denk ik dat je veel succesvoller bent in de omgang met de mensen om je heen.

Ik zie het effect hiervan elke dag weer om mij heen bij collega’s en klanten. Degenen die zich superieur wanen hebben het veel zwaarder in de omgang met de mensen om hen heen dan die mensen die dat in veel mindere mate hebben. Ik ken verkopers die zich superieur voelen ten opzichte van hun klanten en collega’s. En hoe briljant zij ook zijn, het uiteindelijke succes voor deze mensen blijft uit of moet veel zwaarder bevochten worden. Want uiteindelijk wil zowel de klant als de collega niets meer met je te maken hebben. Bescheidenheid is niets voor niets een deugd.

Groet,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.