promi-banner onacall01

83. Superioriteit voor en door winnaars

Download PDF

Beste Gerard,

Ik ben het helemaal eens met je oordeel over misplaatst superieur gevoel. Geen volk is superieur over een ander volk en is helaas nog steeds een groot probleem in de geopolitieke omgeving waar we in leven.

Echter als je superioriteit kan omzetten in overwinnen in een zuivere vorm van concurrentie en op een gelijk speelveld dan heb je je doel als ondernemer bereikt: ‘The winner takes all’.

In de tijd dat ik nog redelijk kon voetballen speelden we ook wel eens tegen de jeugdteams van Ajax. Die jongens straalden superioriteit uit en stonden nog voor dat we begonnen al met 1-0 voor. Meestal verloren we dan ook tegen ze. De uitstraling konden ze vervolgens omzetten in daadkracht en daar is niets mis mee. Sterker nog: als je dat in je bedrijf kunt bewerkstelligen heb je het goed gedaan. Vervolgens steeds weer de beste blijven is vervolgens de uitdaging.

Eind 2009 ben ik aan de zijlijn betrokken geweest bij de redding van AZ. De toenmalige eigenaar van AZ, Dirk Scheringa, nog niet zo heel lang geleden uitgeroepen tot ondernemer van het jaar, bleek een toch niet zo succesvol business concept te hebben met zijn DSB bank. Dit leidde uiteindelijk tot de ondergang van DSB bank en bijna faillissement van de voetbalclub waar Scheringa als voorzitter en hoofdsponsor optrad. Door doortastend optreden van een aantal Noord-Hollandse ondernemers en medewerking van de curator kon AZ een doorstart maken. Door het ontbreken van een suikeroom die in de jaren ervoor alle financiële gaten dichtte moest een nieuwe richting worden gekozen. De missie is nu om bij de top vijf van Nederland te behoren. Waarom is niet gekozen om de beste te willen zijn? Dit is gedaan vanuit een realiteitszin dat er geen super sponsors zijn die een club als AZ willen sponsoren, en dat Alkmaar ook niet een stadion zal kunnen krijgen met 50.000 supporters. De visie is nu gericht om een topopleiding te verzorgen vanaf de jeugd van 10 jaar en ouder. Hiervoor zijn goede trainingsfaciliteiten, een uitstekende trainings-, scouting en medische staf een ‘must’. Ook worden de meest moderne technieken van meten van inspanningen, kracht en snelheid gehanteerd om de prestaties te verbeteren.

Uiteraard zullen er jaren komen waarbij het resultaat zal tegenvallen omdat er bij een sport als voetbal met beperktere middelen dan de concurrentie dit moeilijk vol te houden valt. Echter door niet in paniek te raken bij enkele mindere jaren en het stimuleren van de eigen opleiding als prioriteit te blijven zien zal de missie volbracht kunnen worden. Een beetje superioriteitsgevoel kweken en uitstralen kan hier zeker bij helpen, mits dit niet misplaatst is en niet leidt tot het onderschatten van de tegenstanders.

Groet,

Jan Stam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.