promi-banner onacall01

143. De nieuwe heilige graal

Download PDF

Hoi Gerard

Het lijkt er inderdaad op dat iedereen bezig is met het verbinden van dingen met dingen. Zonder dat er een mensenhand tussenkomt. Ook in de financiële wereld is men nu bezig met nieuwe technologische ontwikkelingen.De verzamelterm hier is ‘fintech’. Congressen worden hierover gegeven en bladen worden volgeschreven. De termen zoals ‘internet of things’ en ‘fintech’ zijn beladen maar nog niet altijd geconcretiseerd. Er lijkt weer een soort manie te ontstaan waarin we allemaal de heilige graal achterna lopen.

Beursgenoteerde bedrijven die zeggen zich bezig te houden met IOT (Internet of Things) hebben al hoge waarderingen. Net zoals aan het begin van de internet (bubbel – wilde ik haast schrijven) integratie in ons dagelijks leven aan het eind van de vorige eeuw. Ook toen waren er hele hoge waarderingen voor bedrijven die zich met internet bezig hielden.

Ik merk dit nu ook aan initiatieven in ‘fintech’ waarvan ik een presentatie heb gezien. Inderdaad sommige toepassingen waren om je vingers bij af te likken, zeker in de presentatie van het uiterlijk en het gemak in de bediening.

Maar bij alle ‘fintech’ startups die ik heb gesproken was dit dan ook het enige wat aanwezig was. Vandaar dat ze ons bedrijf bezochten. De hele voorkant van een bedrijf (klanten, markt) hebben ze nog niet, van de hele achterkant (operations) had men geen kaas gegeten. Maar de hoge waarderingen eigenden de initiatiefnemers zich zelf wel toe. Ik heb ze bedragen horen noemen van bedrijfswaarderingen die ze zouden hebben, die vele malen hoger zijn dan de bedrijven die wel de voorkant en de achterkant hebben. Ook hoger dan de waardering van mijn bedrijf dus.

Dit vormt dan gelijk een blokkade om samen te werken met een dergelijk bedrijf. Het is namelijk ideaal als er een toepassing is die je kan inpluggen in je bedrijf. We geven de startup de voorkant en achterkant en zij geven ons de applicatie. Echter als ik dan een aandelenruil zou toepassen, terwijl hun waardering hoger is dan de onze terwijl wij winst maken en klanten hebben, dan moet je wel heel erg geloven in deze toepassing. Ook al omdat het maken van applicaties steeds goedkoper wordt. Er zijn diverse lage lonen landen met afgestudeerde mathematici en programmeurs die het ook kunnen ontwikkelen. Omdat ik zelf tegen deze hobbel aanloop ben ik ook benieuwd naar de integratie van ‘fintech’ in andere bestaande bedrijven. Daarover ga ik volgende keer verder..

Groet

Erik

logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.