promi-banner onacall01

144. De blokkade zit binnenin

Download PDF

Beste Gerard

Vorige keer schreef ik over mijn ervaringen met start ups in ‘fintech’ en dat het niet zo makkelijk is deze nieuwe ontwikkelingen middels een fusie binnen te halen in je onderneming. Althans voor bedrijven van de omvang zoals de mijne met zo’n 50 personeelsleden. Uiteraard voor veel grotere bedrijven is het een piece of cake om een start up over te nemen. Dat gebeurt uiteraard vaak en bedrijven zullen dit ook moeten blijven doen om zichzelf te blijven ontwikkelen en vernieuwen.Maar je kan je ook afvragen waarom grote bedrijven die over voldoende middelen beschikken niet zelf met vernieuwende initiatieven komen. En daarover las ik laatst een interessant artikel met direct betrokkenen van een paar grote ondernemingen in financiële sector.

Het blijkt dat in de helft van alle gevallen interne procedures en personeelsleden de ontwikkeling van nieuwe ideëen en activiteiten blokkeren. Dat varieert van ‘risk en compliance’- achtige afdelingen die natuurlijk moeite hebben activiteiten die buiten de geijkte paden lopen te beoordelen en controleren want daar zijn nog geen procedures voor geschreven.

Verder zullen er personeelsleden zijn die nieuwe ontwikkelingen zien als een bedreiging voor hun positie en de voortuitgang proberen te traineeren. En last but not least heb je natuurlijk als bedrijf al je energie en vooral focus nodig om in je bestaande omgeving te groeien in omzet en te streven naar verbeteringen voor je bestaande klanten.

Dus voor mkb bedrijven is ‘fintech’ te duur door de hoge waardering van start ups om deze te integreren in de bestaande bedrijfsvoering. Bij  grote ondernemingen zijn het de interne reserves die nieuwe initiatieven blokkeren.

Wat is dan wel de beste manier om nieuwe ontwikkelingen te initiëren? Blijkbaar op basis van het voorgaande is het misschien het beste om dit buiten je bedrijf te doen, door een nieuwe entiteit of groep of afdeling op te richten die extern in alle rust kan werken.

Ik heb dit zelf nog niet gedaan. Wij zijn wel nu intern bezig met het schrijven van algoritmen. Dit  gebeurt niet extern maar wel op een aparte locatie binnen ons bedrijf zodat ze niet worden ‘lastig gevallen’ door dagelijkse routines.

Heb je zelf al nagedacht hoe jij je ideeën wil gaan uitvoeren in je bedrijf? Want ik heb tot nu toe alleen over je enthousiasme kunnen lezen maar nog niet over je concrete ideëen en hoe je deze wil gaan implementeren.

Groet,

Erik

logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.