promi-banner onacall01

145. Project Managers versus Proces Managers

Download PDF

Beste Erik

Wat jij beschrijft probeer ik al mijn hele ondernemende leven op te lossen. Hoe ontwikkel en integreer je nieuwe ideeën in je bestaande onderneming? Vaak ging het bij de uitvoering mis als ik samen met collega’s een nieuw idee had. Eerst zijn we enthousiast maar als het nieuwe project zich minder snel ontwikkelt en er steeds meer tijd in moet worden gestoken neemt het enthousiasme af. Dit komt ook doordat het normale werk gewoon doorgaat. En na een paar weken of maanden heeft niemand het meer over het nieuwe project.Het is ook een veel gehoorde constatering bij ondernemers. Ik ben er zelf vaak schuldig aan. Als ik een nieuw project niet snel van de grond krijg en het moeilijker blijkt dan verwacht en als daarnaast ook mijn aandacht nodig is voor de lopende zaken die direct aantoonbare toegevoegde waarde hebben, dan kies ik automatisch voor de laatste. Ten koste van het nieuwe project.

Peter Diamandis had het hier laatst over in een podcast van ‘I love marketing’ en ik denk dat hij een goede oplossing aandroeg. Hij maakt een onderscheid tussen Project Managers en Proces Managers. De managers in het bedrijf zijn proces managers in zijn visie. Zij zorgen dat de productie of de dienstverlening steeds efficienter gaat. Kostprijs omlaag, kwaliteit omhoog. Men is druk bezig om alle bestaande processen van productie tot verkoop, van inkoop tot uitlevering steeds beter te laten verlopen en daar heeft men alle tijd voor nodig. De beloningsstructuren zijn daar ook vaak op aangepast.

Als je dus aankomt met een nieuw idee. Hoe geweldig dit ook kan zijn en je wil dit het huidige team laten oppakken en doorontwikkelen dan haal je hun focus weg van hun kern activiteit en zij moeten hun tijd verdelen tussen iets wat veel opbrengt en iets wat nog helemaal niets opbrengt.

Bij een Sales Manager is dit wellicht het duidelijkst. Van deze persoon wordt verwacht om bijvoorbeeld met een geheel nieuw product de markt te benaderen. Dat betekent nieuwe sales scripts, nieuwe klanten, mogelijk een nieuwe manier van aanpak en het moeten aanleren van nieuwe verkoopvaardigheden. Een hoop gedoe dus. Dit gaat ten koste van de verkopen van het huidige assortiment. En daar wordt de sales manager op afgerekend (en het verkoopteam). Dus doen ze het niet. Niet omdat ze het niet willen of omdat ze tegen veranderingen zijn. Ze kunnen het niet inpassen binnen hun huidige activiteiten.

Daarom pleit Diamandis er voor dat als je een nieuw project binnen je bestaande organisatie wil laten slagen je een project manager moet aannemen die zich volledig kan richten op de nieuwe activiteit en die daar ook specifiek voor wordt beloond.

Dus je hoeft niet perse een andere entiteit op te richten voor een nieuw idee, of een bedrijf over te nemen. Creëer een nieuw team en laat ze zelfstandig opereren en val je andere collega’s er niet mee lastig.

Goet

Gerard

logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.