promi-banner onacall01

146. Voor altijd jong

Download PDF

Hallo Gerard

Kleine ondernemingen exploiteren en grote ondernemingen exploreren. Dat is eigenlijk in een notendop waar wij de laatste columns over schrijven. Wij hebben beide min of meer kleine ondernemingen, maar hebben wel de ambitie om te exploreren. En dan loop je tegen allerlei obstakels op. Maar we hebben nu de oplossing gevonden, hoe simpel die ook mag lijken.Volgens mij hebben we ook al eerder geschreven over organische groei of groei door middel van partnerships, fusies en overnames. Nu zit ik zelf in een dergelijk traject van fusie en overname. Niet om te verkopen, maar om te kopen om op deze wijze de toekomst naar voren te halen.

Het verbaast me niet dat dit ook een spel is, wat voorbehouden is aan grotere bedrijven. Er komt namelijk zoveel op je af, dat ik me kan voorstellen dat deze informatie iemand doet besluiten er niet verder mee te gaan, omdat de angst voor het onbekende toeslaat.

Los van de kosten waar je tegenaan loopt. Hoe kleiner het bedrijf hoe hoger deze absolute kosten relatief zijn.

Het is ook erg ingrijpend als je een bedrijf wilt kopen door upfront een bedrag op tafel te leggen wat je pas weer in de loop van de jaren terug zal verdienen. Dus daar zullen diverse momenten van weifeling aan vooraf gaan bij ondernemers. Immers je weet wat je nu hebt binnen je onderneming maar je moet maar afwachten wat je gaat krijgen.

Zelf heb ik als werknemer eens een perfecte fusie meegemaakt van drie bedrijven. Ze waren alle complementair aan elkaar en de omzet was na de fusie meer dan de som van de drie delen. En er was genoeg omzet om nieuwe producten en klantengroepen aan te boren. De sfeer was heel dynamisch. En die sfeer zoek ik weer op.

Iedereen vindt het namelijk leuk om in een omgeving van groei te werken. Net zoals iedereen het ook leuker vindt om een groeiend kindje te zien en mee te spelen dan omgang te hebben met een krimpend ouder persoon, hoe oneerbiedig dat laatste ook mag klinken maar het is wel de waarheid. Als tijdens een feestje  een peuter binnenkomt wil iedereen aandacht geven aan deze peuter maar als een bejaard echtpaar binnenkomt zeggen we allemaal beleefd gedag en gaan we snel weer verder met ons gesprek in de hoop dat ze niet naast je komen zitten.

Zo is het ook met bedrijven. Iedereen wil bij groeiende dynamisch clubs horen en niet bij ondernemingen die aan het overleven zijn en de boel aan het rekken zijn. Deze laatste ondernemingen hebben voornamelijk oud personeel en jong talent zal er nooit voor kiezen om hier te gaan werken. En hetzelfde jonge talent heb je weer nodig als onderneming om te kunnen exploreren. En exploratie heb je weer nodig om door te kunnen ontwikkelen want anders ben je straks inderdaad een oudere man die maar één kunstje kan.

Groet,

Erik

logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.