promi-banner onacall01

147. Kopen zonder te betalen

Download PDF

Beste Erik

In februari dit jaar hebben wij een werving & selectie bureau gekocht in Tsjechi√ę met kantoren in Praag en Brno (GIT) dat gespecialiseerd is in de IT branche. En, nu negen maanden later kan ik alleen maar zeggen dat het een geweldige beslissing is geweest. Het voltallige team in GIT is zo leuk en goed en de resultaten zijn navenant.Een jaar voor de uiteindelijke aandelen overdracht waren wij al in gesprek met de verkoper, een Engelse investeringsmaatschappij gespecialiseerd in de staffing industrie. Het kost best veel tijd om een bedrijf te (ver)kopen is mijn ervaring en er komt nogal wat bij kijken. Wat ik je graag mee wil geven is dat veel bedrijven worden gekocht zonder dat er vooraf betaald hoeft te worden. Die Engelse investeringsmaatschappij heeft een enorm imperium opgebouwd zonder dat zij (veel) geld hebben betaald. Zij kochten bedrijven door middel van een aandelen ruil. Zo wilden zij ons ook kopen. Het bod was geweldig. Alleen als betaling konden wij hun aandelen krijgen die genoteerd stonden op de midcap in Engeland. En die aandelen waren niet verhandelbaar omdat er geen kopers voor waren. Ik ken een paar Nederlandse ondernemers die wel hun aandelen hebben geruild met dit bedrijf toen het aandeel op 30 pond stond maar op het moment dat ze de aandelen konden verzilveren was het aandeel nog maar een paar pence waard. Geen bedrijf en geen geld. Hoe jammer.

Wij hebben voor GIT ook geen geld vooraf hoeven te betalen. Wij zijn een earn-out fee overeengekomen en betalen 3 jaar lang een percentage over de gerealiseerde omzet van alle klanten op het moment van overname. Op deze manier krijgt de investeringsmaatschappij, als de omzet stabiel blijft, een zeer goede prijs en wij lopen eigenlijk geen risico (tenzij wij verlies maken met het bedrijf). Dit jaar is de winst hoger dan de earn-out fee die wij moeten betalen en hebben voorlopig dus een geweldige deal.

Veel bedrijven worden overgenomen zonder dat de verkopende aandeelhouders de volle honder procent krijgen uitbetaald in geld. En dat is voor de kopende partij wel zo fijn want je vermijd een enorm risico en het legt geen beslag op je liquiditeiten. Je financiert de koop uit de opbrengsten van het aangekochte bedrijf. En als het aangekochte bedrijf genoeg winst maakt heb je er eigenlijk helemaal gratis een bedrijf bij.

De enige uitdaging ligt in het feit dat het bedrijf wel winst moet maken en dat heb je uiteraard zelf voor een groot deel in de hand. Ik wens je heel veel succes met de aankoop van het bedrijf en ben benieuwd hoe het af loopt.

Groet,

Gerard

logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.