promi-banner onacall01

30. Een tweekoppige piramide

Download PDF

Beste Gerard

Het kan ook anders Gerard. Je hebt als ondernemer wel degelijk de mogelijkheid om iets te veranderen. Je kunt de norm veranderen. Te beginnen in je eigen bedrijf. Dat heeft zijn tijd nodig en zal weerstand oproepen maar het kan.

Je zegt het zelf al. Die super goede collega’s zijn ambitieus en willen continue hogerop. En hogerop betekent in de meeste gevallen een management- of leiderfunctie. En die functies zijn er niet zoveel. Dus het wordt dringen om hoger in de piramide te komen. Maar waarom willen medewerkers die functies zo graag, ook al hebben ze nu werk waar ze zich prima in kwijt kunnen?Omdat die functies over het algemeen gepaard gaan met een hoger salaris en daarnaast ook nog met meer aanzien. En dat laatste zowel binnen als buiten het bedrijf. Als je op een verjaardag kunt zeggen dat je general manager bent van maakt niet uit wat, oogst je over het algemeen meer bewondering dan dat je vertelt dat je senior consultant bent. Maar dat is natuurlijk allemaal beeldvorming. Een goede manager of leider is niet per definitie meer waard dan een top consultant die bij jouw klant de best betaalde opdrachten uitvoert en passant even heel veel goodwill kweekt voor je bedrijf. En de ware topconsultant neemt tegelijkertijd in zijn kielzog een of meerdere junior consultants mee en laat hen in zijn of haar ervaring delen. Als je meer van die top consultants hebt valt er ook minder te managen en te leiden.

Anders gezegd. Je kunt de piramide ook breder maken. Zet naast die carrièrelijn van junior consultant naar CEO ook een carrièrelijn van junior consultant naar top consultant op en behandel ze als gelijkwaardig paden: zowel qua salariëring als qua aanzien in het bedrijf. Faciliteer de ontwikkeling naar topconsultant en inspireer medewerkers om dat groeipad te kiezen net zoals je dat doet voor de ontwikkeling naar leiderschap. Je krijgt dan dezelfde brede basis van de piramide maar halverwege kunnen de high potentialis kiezen voor een verdere ontwikkeling naar topmanager of naar topconsultant. Je krijgt, visueel gezien, een piramide met twee even hoge pieken. Hiermee voorkom je dat ambitieuze medewerkers gedwongen worden om een keuze temaken waar ze niet achter staan.

De beeldvorming buiten je bedrijf kun je niet direct beïnvloeden, maar binnen je eigen bedrijf kan je wel degelijk de norm veranderen door het aanzien van topspecialisten en topmanagers op gelijk niveau te zetten.

Volgens mij past deze gedachte prima in de aanpak van het realiseren van jouw ideeëneconomie. Gewoon naast het bestaande management carrière pad een nieuw ontwikkelingspad invoeren. Het goede behouden en er iets nieuws naast zetten.

Groeten

Jan

logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.