promi-banner onacall01

31. De deal makers

Download PDF

Beste Jan,

Onlangs aan een aantal van onze toppers gevraagd hoe we de boel weer beter op de rit kunnen krijgen. Wij waren een tijdlang marktleider maar nu heeft een concurrent ons van de eerste plaats verdrongen (in Slowakije).

Ze kwamen met een hoop goede oplossingen. Alle goede oplossingen wel te verstaan. Ze weten precies wat er moet gebeuren. Maar nu vraag ik mij af, als ze het zo goed weten, waarom voeren ze niet uit wat ze weten wat zou moeten gebeuren? Het lijkt wel of er gewacht wordt op het moment dat iemand zegt: “aan de slag mensen, dit is wat we gaan doen”. Komt dat omdat we gewend zijn dat er iemand de leiding neemt of beslissingen neemt wat we moeten doen? Komt het wellicht door de mogelijkheid dat er nooit naar hun ideeën is geluisterd of dat ze hun ideeën nooit konden of mochten uitvoeren?

In de meeste bedrijven werken een hoop intelligente, ambitieuze en welwillende mensen. En toch zijn er veel bedrijven die niet echt goed draaien. Voor veel bedrijven houdt het niet over en dat komt niet door de concurrentie of de marktomstandigheden. De grootste uitdagingen zitten in de leiding en het eigen personeel. Ik weet dat we over de bedrijfscultuur hebben gesproken en dat dit enorm belangrijk is. En nog heel veel andere zaken. Maar ik denk dat we echt naar een heel nieuw concept moeten om een super succesvol bedrijf te hebben. Zeker in de dienstverlening. Zeker in deze tijd met alle mogelijke software ondersteuning, apps, sociale media, internet, non-stop bereikbaarheid en totale onafhankelijkheid van waar je bent. Je kunt bijna overal je werk doen. En op elk willekeurig tijdstip.

Ik denk dat je je goede mensen, die excelleren, hun eigen gang moet laten gaan. Je kunt ze ondersteunen met marktinformatie. Met best-practices. Met goede KPI’s (key performance indicators) en de beste uitrusting die je je maar kunt veroorloven. Je geeft ze administratieve ondersteuning. Gewoon alles wat ze nodig (denken) te hebben. En dan laat je ze hun werk doen.

Als ik dit zo opschrijf moet ik steeds denken aan een commando eenheid. Super soldaten met de beste training en uitrusting die in hun eentje of met een klein groepje dingen doen die voorheen door grote eenheden uitgevoerd werden.

De invulling van de uitvoering door de mensen aan “het front” met als leidinggevende iemand die alleen maar mensen aanstuurt die alles faciliteren. Een verzorgingsteam dat zorgt dat de “deal-makers” zich optimaal bezig kunnen houden met het maken van de deals. Zij zijn dan de eigenlijke leiders van het bedrijf. En zij doen niets anders dan het hun klanten zo makkelijk mogelijk maken.

Dat lijkt mij wel wat. En ik ben benieuwd wat je er van vindt.

Groet

Gerard

One Response to 31. De deal makers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.