promi-banner onacall01

39. Op valse kracht

Download PDF

Beste Jan,

Ja heerlijk die herfst. De bossen worden dan zo verschrikkelijk mooi en die heerlijke geuren. Mjam. De natuur gaat flink aan de slag om zich voor te bereiden op de winter. Bij ons zijn dit de drukste maanden van het jaar en werkt iedereen op zijn top. De feestdagen in december komen dan altijd ook net op tijd om weer even op adem te komen.Er valt mij iets op. Niet alleen bij mijn collega’s maar ook bij mede cursisten als ik een training volg, bij vrienden en kennissen. Er zijn zo weinig mensen die zich (blijven) ontwikkelen middels trainingen, het lezen van boeken voor zelfverbetering of vakliteratuur. De meesten komen niet verder dan het lezen van de krant en een paar makkelijk toegankelijke websites.

Er valt mij nog iets op. Onder de mensen die dan wel trainingen volgen en relevante boeken lezen er zo weinig zijn die echt moeite doen om met de verworven kennis aan de slag te gaan: leren, repeteren, oefenen en verbeteren. Het geleerde daadwerkelijk in de praktijk brengen.

En er valt mij nog iets op. Dat heel veel mensen eerder geneigd zijn om Nee te zeggen tegen een nieuw idee of een nieuw voorstel dan om het nieuwe te omarmen en het met onbevangen nieuwsgierigheid te onderzoeken. Ook zeldzaam is dat mensen zelf met een nieuw idee of voorstel of oplossing komen (ongetwijfeld heeft men veel ideeën maar die halen hooguit de borrelpraat).

Dit zie ik overal. Ik vermoed zomaar dat dit iets heel erg menselijks is, maar waarom? Ik heb geen idee. Het bevreemdt mij want de meeste mensen willen zich juist ontwikkelen en zijn continue op zoek naar bevrediging van hun verlangens en zelf vervulling. Tussen denken, willen en doen schijnt een grote kloof te bestaan.

Als ik kijk naar succesvolle mensen (privé succesvol of met hun bedrijf of in hun werk) dan valt mij het tegenovergestelde op. Dat zijn stuk voor stuk mensen die zich blijven ontwikkelen en daar veel moeite en tijd in stoppen. Die zichzelf continue, als het ware, vernieuwen, versterken, verbreden en verdiepen. Zij leren, zij lezen en schrijven vakliteratuur, zij coachen en laten zich coachen, trainen en trainen anderen, zij komen met oplossingen en ideeën en staan open voor vernieuwing en verbetering.

Dit is volgens mij DE sleutel tot persoonlijk succes. Wat je (beroepsmatig) ook doet in je leven. En waarom zo weinig mensen dit doen? Ford heeft ooit gezegd: “denken is waarschijnlijk het aller moeilijkste voor mensen en dat is waarom zo weinig mensen dit doen”. Het zou ook kunnen zijn dat veel mensen niet genoeg kracht hebben om zich alsmaar te ontwikkelen. Omdat veel mensen wellicht niet doen wat ze het liefst zouden doen en op valse kracht hun werk en leven “doen”?

Groet,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.