promi-banner onacall01

40. Circus Bram

Download PDF

Beste Gerard

In mijn vorige mail had ik me voorgenomen om eens met een beetje meer ontspanning naar de wereld te kijken. Mijn, door oordelen en vooroordelen gestuurde geblaas en ongenuanceerde getetter moest maar eens wat minder worden. Maar……… sorry Gerard, dat gaat nog niet lukken in dit stukje. Want juist in de week dat ik met dat goede voornemen zou gaan starten valt Bram Moszkowicz van zijn zorgvuldig opgebouwde voetstuk. Heerlijk die vrije val van Moszkowicz. Gun me nog even mijn leedvermaak.Bram is advocaat. In mijn simpele redenering is een advocaat iemand wiens streven het is om recht te doen. De advocaat draagt bij aan het zoeken naar de waarheid (waarheidsbevinding) zodat er een rechterlijk oordeel gegeven kan worden naar de regel en in de geest van de wet. Objectiviteit en onafhankelijkheid zijn daarbij essentiële kwaliteiten voor een advocaat. Jarenlang heeft de advocatuur haar werk in de schaduw van de media aandacht kunnen uitvoeren. Maar die tijd is voorbij. De publieke belangstelling voor de gevolgde rechtsgang en de uitspraken neemt steeds meer toe. Dus ook de advocaat staat steeds meer in de belangstelling.

Nu is het gros van de advocaten wel bestand tegen de verlokkingen van de schijnwerpers en beschouwt de omgang met de media als een nevenaspect van zijn of haar werk. In de mediacontacten gaat het voor hen om de inhoud niet om de persoon van de advocaat. Maar een kleine groep ijdeltuiten kan onvoldoende weerstand bieden tegen de narcistische trekjes in hun persoonlijkheid. Zolang die roep om aandacht nog beperkt is en in dienst staat van het streven om recht te doen is dat nog acceptabel. Maar bij Moszkowicz lijkt de kans op publieke aandacht bepalend te zijn voor de opdrachten die hij aantrekt en aanneemt. Kijk hem eens gloriëren in de rechtbank met Geert Wilders, in De Wereld Draait Door, in RTL boulevard, met zijn autootjes. Circus Bram treedt voor u op waar u maar wilt. Als er maar schijnwerpers staan.

En opeens valt hij door de mand. De opgeblazen grootheid wordt doorgeprikt. Losgeraakt van de essentie van zijn vak vergeet hij zich te houden aan de minimale regels van zijn beroep. En zwevend boven de aardse advocatuur vergeet hij eveneens zijn verantwoordelijkheid voor zijn bedrijf en voor de mensen die bij hem werken.

Scheringa, Rijkman Groenink, Brink, de Vries, Staal, Van der Hoeven, Moszkowicz. Elke branche heeft zo zijn luchtbellen. Luchtbellen die vaak ten onrechte als representatief worden gezien voor een branche. Het is hoopvol dat steeds meer van die luchtbellen knappen. Zowel voor het aanzien van de branche als in het vertrouwen dat het de goede kant opgaat met onze samenleving.

Groeten

Jan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.