promi-banner onacall01

45. Vrijheid heeft discipline nodig

Download PDF

Beste Jan,

Een aantal weken geleden wilde ik al iets schrijven over vrijheid en discipline en nu begin jij er over. Ik denk dat in de meeste landen in Europa er een ongekende vrijheid is om je leven te leven zoals je dit wilt. Studeren of niet, werken of niet, grenzeloos reizen of niet. Je hebt de keus om veel geld te verdienen of niet, om een bedrijfje te beginnen of om ergens in dienst te gaan.Wij hebben zoveel vrijheid en zoveel mogelijkheden om van die vrijheid gebruik te maken dat het moeilijk is om te bepalen wat we willen. Daar schuilt een belangrijk aspect van succes in (persoonlijk en zakelijk). Als je goed met al die vrijheid kunt omgaan, effectief gebruik kunt maken van alle mogelijkheden dan ligt succes op de loer. Als je niet goed weet wat je wilt, waar je naar toe gaat dan wordt het uiteraard een stuk moeilijker.

Vrijheid heeft discipline nodig om succesvol te zijn. Want wij mensen kunnen zomaar het slachtoffer worden van onze ongebreidelde zucht naar het vervullen van onze ontelbare verlangens. Het ene is vervult of een paar anderen steken alweer de kop op. Een snelstromende rivier heeft sterke oevers en is vaak diep, maar als deze uitwaaiert in een brede delta dan beweegt het water nog maar langzaam, wordt het troebel en is het heel ondiep. Zo is het ook met vrijheid. Vrijheid kan heel krachtig zijn mits het door stevige oevers van discipline beperkt wordt zodat de vaart en verdieping er in blijven.

 

En discipline is misschien wel een van de moeilijkste vaardigheden voor veel mensen. Discipline is ook helemaal niet spannend of sexy. Of aantrekkelijk. Ik ken geen enkele training die over discipline gaat. Maar zelfdiscipline is wel een enorm belangrijke component voor persoonlijk succes. Want hoe groot je talent ook is en hoe goed je vaardigheden ook zijn, als je de discipline niet kunt of wilt opbrengen dan komt er niets van terecht. Als je geen discipline hebt om extra je best te doen, om je zelf niet aan je gestelde doelen te houden en als je je continue laat afleiden en verleiden om weer een andere weg in te slaan dan kom je uiteindelijk nergens.

Tijdens een training die ik onlangs gaf aan ons verkoopteam in Roemenië, stuk voor stuk getalenteerde en gedreven mensen, viel het mij op dat tijdens een paar oefeningen op een enkeling na niemand de discipline kon opbrengen om de oefeningen nauwkeurig uit te voeren. De training gaat over de 3 cruciale “Lugera” vaardigheden: Techniek, Discipline & Houding die al eerder aan bod zijn gekomen en ik aan de hand van onze columns heb ontwikkeld. Ik kom er steeds meer achter dat juist Discipline de belangrijkste sleutel is tot succes. Terwijl ik dacht dat dit Techniek was (vaardigheden, kennis). Wellicht gaat discipline hand in hand met het hebben van de juiste instelling of houding. We zullen het ooit nog eens zien.

Groet,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.